Memories: Aleksa


Aleksa Bralić (Split22. srpnja 1963. – 22. siječnja 2023.) hrvatski je književnikčasnik trgovačke mornarice i dragovoljac Domovinskog rata.

Životopis 

Aleks Bralić (književni pseudonim) Aleksa Bralić, rođen je 1963. u Splitu, kao drugo dijete u obitelji prosvjetnih djelatnika. Čitao je već s 4 godine, najviše dječje stripove i enciklopedije iz osobne knjižnice roditelja, S 18 godina ukrcao se na brod gdje je odradio pripravništvo za časnika trgovačke mornarice, tzv. kadeturu, a s istog se broda iskrcao nakon 13 mjeseci neprestane plovidbe po svijetu. Nakon položenog časničkog ispita u Lučkoj kapetaniji Split, odbivši daljnju plovidbu, upisuje Kemijsko tehnološki fakultet u Splitu, kojeg, zbog nemirna duha, napušta i predaje se lagodnu životu, svirajući po splitskim bendovima i pišući pjesme. Nakon toga se zapošljava u Ministarstvu unutarnjih poslova i sudjeluje u Domovinskom ratu već od prvog dana. Nakon dugogodišnjeg čitanja i proučavanja, uglavnom publicistike, ponovo čita poeziju i prozu, te s oduševljenjem uzima Dostojevskog kao osnovno mjerilo dobrog romana.

Stvaralaštvo

Počeo je pisati dosta kasno i prvi roman je objavio tek 2020. godine pod naslovom Kvadratura zatvorenog kruga. Roman se dotiče više žanrova a podloga pripovijedanja je zbir kriminalističkih pretpostavki uslijed kojih nastaju ljubavne priče, obiteljska drama i presjek života ratnog veterana čije je kretanje, zbog posljedica proživljenih trauma, prostorom (kvadraturom) ograničeno.

Drugi roman Aleks Bralića, Kurvin sin, obiluje humorističnim okolnostima koji nastaju uslijed mnogih apsurda za koji se pobrinuo glavni junak. Naime, on se, u krizi srednjih godina, odlučuje okolini suprotstaviti svojim društvenim dogmama, tvoreći i drugima i sebi samo sve veću štetu.

Konačno, krajem 2022. godine, objavio je opsežan treći roman (oko 450 str.) naslova Nebo, zemlja, ponor s jasnim odmakom od stvarnosne proze. Nesvakidašnjim pripovijedanjem u njemu se izmjenjuje stvarnost i kršćanski misticizam, a obuhvaća period od 1970-ih godina do danas, predratno i poratno stanje u Hrvatskoj s reperkusijama kako na Hrvate u domovini tako i na one u dijaspori. Kroz sve to prolaze likovi koji nose svoje ljubavi u Sydney - Australia, daleko, na južnu zemljinu hemisferu da bi ih ponovo vratili u domovinu.

Ostala postignuća:

Brončana diploma na natječaju zanajbolju inovaciju Dalmacije (6.04.2004) u kategoriji Tehničko-Tehnološka unapređenja. 

Naziv inovacije gitarsko pojačalo "Reaktor" 

Brončana diploma na natječaju za najbolju inovaciju Dalmacije  (14.06.2007) u kategoriji Racionalizacije. 

Naziv inovacije :Prototipne pločice za izradu uređaja s elektronskim ciljevima. 

Zlatna diploma na natječaju za najbolju inovaciju Dalmacije (12.06.2009) u kategoriji Racionalizacije. 

Naziv inovacije Vesa-montabilno kućište za osobno računalo. 

Srebrena diploma na natječaj za najbolju inovaciju Dalmacije (8.7.2011) u kategoriji Racionalizacije. 

Naziv inovacije postupak izrade tiskanih sklopova. 


Tags Aleksa