Memories: Ioannes Peyakich


   Zovem se Tihomir Pejakić i živim u Osijeku, podrijetlom iz Drenovaca. Unazad par godina sam imao vremena i resurse te istražio rodoslov Pejakića. 

  Prvi pisani pomen prezimena Pejakić (Peakich) se nalazi u "Popisu turskih deftera za Srijem iz 1556. godine" autor Mc Gowen, u mjestu Kukujevci (današnja Vojvodina, Srbija), spominje se Radoica Peakic. 1600. godine se unutar tadašnje turske slavonije i srijema,  podigao veliki ustanak protiv turskog zuluma. Ustanak je u krvi ugušen, a posebno loše su prošli Kukujevci, gdje je većina stanovništva masakrirana i raseljena. Pejakići se dijele na više grupa, tako da jedna grupa odlazi u Šid (ili Morović) te dalje na zapad u tadašnje Drenovce, prvi pisani spomen je iz druge polovine 17. stoljeća, Joseph Peakich, odmah zatim Marko 1689. Već po dolasku u Drenovce, bilo je više ogranaka prezimena. Dalje se, preko župnih crkvenih knjiga, može kontinuirano pratiti  svako prezime u Drenovcima zasebno, počev sa 1719. godinom.  Ostale grupe (ogranci) Pejakića odlaze iz Kukujevaca u Novi Sad i Beograd. Tako da ih ima i danas (Tehnološki fakultet N. Sad, soc. partija Vojvodine), a u Beogradu građevinski obrt Stipana Pejakića.

Iz Drenovaca Pejakići odlaze na više strana; Zagreb, Zaprešić, Osijek, Zagreb, županija, Ajdovština (SLO), Slatina (Heino Pejakić), Krapinska županija, Modriča (RBiH). Pojedinci su početkom 20. stoljeća otišli u SAD, gdje vjerojatno, postoje potomci. 

Moj broj telefona je 0959052221, ako netko želi malo više znati o Pejakićima.


Tags Ioannes