Memories: Braun


PRADJED


Dezider Braun (mađarski: Braun Ignacz Dezso) rođen je 15.svibnja 1896. u Turn-Severinu,odnosno na parobrodu koji je tamo pristao.Majka mu je bila Elizabeta Braun(djevojački Nagy),brodska kuharica, a otac Mikša Braun,gostioničar,rođen 1869. u Budimpešti.

Obitelj Braun je porijeklom iz Budimpešte,a stanovali su u Zagrebu na adresi Dolac 2.

Dezider je radio kao trgovački putnik,a između ostalog je putovao i u Osmansko carstvo,Alžir i Svetu zemlju.

Sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu,a dobitnik je i ordena "Belog orla" te ordena "Zvijezde Galipolja" koji je dobio kao znak zahvalnosti nakon što je spasio život nekom osmanskom velikodostojniku.

Dvaput se ženio.Prva žena mu se zvala Jelka.S njom se oženio u Starokatoličkoj crkvi u Zagrebu.Rastali su se  21.studenog 1929.Djece nisu imali.

Drugi put se oženio 20.siječnja 1930. za Mariju-Maru Manasić u matičnom uredu u Beogradu.Tada se preselio kod Manasićevih,u Požarevac(prvo su živjeli na adresi Takovska 10,a zatim Vardarska 4).

2.prosinca 1930. rodila im se kćer Olga(28.prosinca 1957. udala se za dipl.ing.Ivana Franića,danas živi u Novom Zagrebu).

Drugi svjetski rat Dezider je dočekao kao civil.Ubijen je 3.studenog 1942. od strane četnika u selu Kamenovo između Požarevca i Trnovča.Četnici su ga ulovili kada je otišao do grada po živežne namirnice.Odveli su ga,zajedno sa manjom skupinom ljudi,na jednu livadu u Kamenovu i zatukli ga.

Pokopan je 31.studenog 1942. na Starom groblju u Požarevcu.

Tags Braun